Quote Originally Posted by Weiss View Post
εγώ αυτό που δε μπορώ να καταλάβω είναι πώς βάζετε διαχωριστικές γραμμές στην κοινωνία γαμώτο μου.
Πάνω-κάτω ό,τι είπε η Weiss. Η διαφθορά δεν είναι φαινόμενο που οφείλεται και περιορίζεται σε κάποια ανώτερη, οικονομικά ισχυρή τάξη. Είναι μία βαθιά ριζωμένη νοοτροπία που μας ακολουθεί όσα χρόνια υπάρχει η Ελλάδα ως κράτος.

Ίσως να φαίνεται πιο αθώα, συγκριτικά, η συμμετοχή στην διαφθορά ενός απλού πολίτη, ωστόσο, στον βαθμό που πρόκειται για γενικευμένη συμπεριφορά, καταντά το ίδιο βλαβερή και υπεύθυνη για την παρούσα κρίση.

Δείγμα τέτοιας νοοτροπίας είναι, παραδείγματος χάριν, ο πατέρας που θέλει να βολέψει το παιδί του στο Δημόσιο. Μπορεί τα κίνητρα να είναι κάπως πιο αθώα, όπως η επαγγελματική αποκατάσταση του παιδιού του σε μία θέση που δεν θα αγχώνεται αν θα απολυθεί σε Χ μήνες, ωστόσο οδήγησε στο σημερινό διογκωμένο Δημόσιο, με υπαλλήλους εντελώς άχρηστους, με ελλειπή μηχανογράφηση επειδή δε συμφέρει για την εγγύηση των θέσεων αυτών. Πληρώνουμε το βόλεμα αυτό με αυξημένο λειτουργικό κόστος, καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών, κλπ, κλπ. Ή κλειστά επαγγέλματα, όπως τα φορτηγά Δημόσιας Χρήσης, όπου το συμφέρον μιας μειονότητας πάλι καταντά βάρος για το σύνολο, με πολύ ακριβότερο κόστος μεταφοράς προϊόντων σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη...

Δεν είναι μόνο κάποιοι λίγοι και ισχυροί που οδήγησαν το κράτος αυτό στη σημερινή κατάσταση, είναι μία γενικότερη νοοτροπία διαφθοράς την οποία έχουμε κακήν κακώς ασπαστεί όλοι, στον ένα ή στον άλλο βαθμό.