για την ημέρα περιβάλλοντος ανακοίνωση των οικολόγων και τα οικολογικά αντιβραβεία:

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ Ο «ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ»

Ο πρωθυπουργός της χώρας μας κατοικεί με την οικογένειά του στη Ραφήνα και ασκεί τα κυβερνητικά του καθήκοντα από το Μέγαρο Μαξίμου, στο κέντρο της Αθήνας. Για τη διαδρομή λοιπόν ανάμεσα στο σπίτι και τη δουλειά του διανύει καθημερινά 60 περίπου χιλιόμετρα. Δεν έχουμε παρακολουθήσει την πρωθυπουργική συνοδεία, θεωρούμε όμως δεδομένο ότι αποτελείται τουλάχιστον από δύο θωρακισμένα αυτοκίνητα και τρεις μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού.

Με δεδομένο ότι ο κ. Καραμανλής δε χρησιμοποιεί Προαστιακό, ΚΤΕΛ ή ποδήλατο, υπολογίσαμε ότι οι 200 περίπου διαδρομές του επιβαρύνουν κάθε χρόνο το κλίμα του πλανήτη μας με τουλάχιστον 9 τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Η επιβάρυνση θα είναι πολλαπλάσια, αν η πρωθυπουργική συνοδεία έχει περισσότερα οχήματα ή συχνότερες μετακινήσεις.

Για μέτρο σύγκρισης, το ετήσιο όριο εκπομπών CO2 που αντιστοιχεί σε κάθε κάτοικο της Γης προκειμένου να μην υπάρξουν καταστροφικές επιπτώσεις στο κλίμα, είναι μόλις 3 τόνοι.

Αξίζει επίσης να συγκρίνουμε τον κ. Καραμανλή με τους Ευρωπαίους συναδέλφους του που, είτε συνδυάζουν στο ίδιο κτίριο πρωθυπουργικό γραφείο και κατοικία, είτε χρησιμοποιούν δημόσια συγκοινωνία. Ενδιαφέρον θα ήταν, τέλος, να μάθουμε πόσες φορές έχει περπατήσει ο πρωθυπουργός τα 400 περίπου μέτρα που απέχει το Μέγαρο Μαξίμου από τη Βουλή.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι και προσωπική υπόθεση του κ. Καραμανλή:

•Αν η επέκταση του Προαστιακού προς Ραφήνα, μόνος τρόπος να γίνει βιώσιμη μια τέτοια μετακίνηση, δεν είχε παραπεμφθεί στο μακρινό απροσδιόριστο μέλλον.
•Αν στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής η χώρα μας δεν είχε από τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη, αναλογικά πάντα με τον πληθυσμό και την οικονομία της.
•Αν η Αθήνα και οι άλλες ελληνικές πόλεις δεν παρέμεναν τόσο εχθρικές για τους πεζούς.
•Αν το σύνολο σχεδόν των πολιτικών «μας» δεν απέφευγαν συστηματικά τη συγκοινωνία, το περπάτημα και το ποδήλατο, ασκούμενοι στην καλύτερη των περιπτώσεων σε κάποιο γυμναστήριο.
•Αν το τρίπτυχο «μένω στην εξοχή, δουλεύω στο κέντρο, κινούμαι με ΙΧ» δεν αποτελούσε το όνειρο πλήθους ελληνικών οικογενειών, που σπανίως συνειδητοποιούν ότι έτσι προσφέρουν στα παιδιά τους ένα δώρο δηλητηριασμένο με τη συμβολή τους στην κλιματική αλλαγή.

Με τις σκέψεις αυτές οι Οικολόγοι Πράσινοι αφιερώνουν τη φετινή Μέρα Περιβάλλοντος προσωπικά στον πρωθυπουργό, ως κορυφαίο εκφραστή του διακομματικού ελλείμματος πολιτικής βούλησης αλλά και ως αρνητικό πρότυπο για τις προσωπικές επιλογές κάθε πολίτη.

Τελικά η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος μπορεί να έχει ουσιαστικό αντίκρισμα μόνο αν τα ζητήματα του περιβάλλοντος (και της σχέσης του με την κοινωνία, την οικονομία και την πολιτική) βρίσκονται στο επίκεντρο όλες τις μέρες του χρόνου.