Madder Mortem - Eight ways (release date 2009 Peaceville)

Lineup :
Agnete M. Kirkevaag - vocals
BP. M. Kirkevaag - guitar & vocals
Odd E. Ebbesen - guitar
Tormod L. Moseng - bass
Mads Solas - drums

Tracklist :
1. Formaldehyde
2. The Little Things
3. Armour
4. Resolution
5. A Different Kind Of Hell
6. Riddle Wants To Be
7. Where Dream And Day Collide
8. The Flesh, The Blood And The Man
9. Get That Monster Out Of Here
10. Life, Lust & Liberty
11. All I Know
12. The Eighth Wave

Δεν ξέρω τι με πιάνει μερικές φορές και καθυστερώ να αγοράσω δίσκους απο μπάντες που εκτιμώ απεριόριστα. Ενα τέτοιο κλασσικό παράδειγμα είναι και οι Νορβηγοί Madder Mortem και ο τελευταίος τους δίσκους που παρουσιάζω εδώ.

Τους ανακάλυψα το 2001 όταν και κυκλοφόρησαν το All Flesh is Grass και μου είχαν αφήσει θετικότατες εντυπώσεις. Αυτό που ακολούθησε όμως την επόμενη χρονιά, όταν και κυκλοφόρησαν το Deadlands, δεν το περίμενα ούτε στα πιό τρελά μου όνειρα. Ναι είχα βρει ακόμα μια μπάντα να αγαπώ. Το Desirata του 2006 απλά διατήρησε τις προσδοκίες μου απο δαύτους σε υψηλότατα επίπεδα και ανανέωσε την υπόσχεση οτι κάποια στιγμή ίσως καταφέρουν να ξεπεράσουν τα δυσθεώρητα επίπεδα του Deadlands. Αν και αρκετά καθυστερημένα, αγόρασα το Eight ways και πλέον μετά από αρκετές ακροάσεις μπορώ να δηλώσω οτι η άτυπη αυτή υπόσχεση δεν έχει εκπληρωθεί. Με λίγα λόγια το Deadlands παραμένει στο μυαλό και στα αυτιά μου το αντιπροσωπευτικότερο και ανυπέρβλητο δείγμα της έμπνευσης τους.

Παρόλ' αυτά το Eight ways παραμένει ένας πάρα πολύ καλός δίσκος και καταφέρνει στο έπακρο να ανανεώσει την υπόσχεση αυτή για το μέλλον όπως επίσης δείχνει να τους καθιερώνει πλέον στο πολύπαθο ιδίωμα του prog. Οσο δύσκολο είναι να προσπαθήσεις να ταμπελοποιήσεις την μουσική τους ακόμα δυσκολότερο είναι να περιγράψεις σε κάποιον το πως ακούγονται. Νομίζω οτι ο χαρακτηρισμός που πλησιάζει πιο πολύ τον ήχο τους στο Eight ways είναι πως πρόκειται για μία μίξη The Gathering με Arcturus υπό ένα τελείως jazzy πρίσμα.

Αν δεν είχατε καμμία επαφή με τους Madder Mortem στο παρελθόν, το Eight ways είναι μια εξαιρετική αρχή και το μόνο σίγουρο είναι οτι θα σας οδηγήσει στο Deadlands όπου και θα τους αγαπήσετε. Προσωπικά βρήκα ακόμα ένα δίσκο που θα ακούω για πολύ καιρό, τον προσθέτω στις μεγάλες κυκλοφορίες της προηγούμενης χρονιάς και ευελπιστώ εκστατικά για το μέλλον. Εύγε.


ps. το εξώφυλλο δεν γινόταν πιό MYST.