Originally Posted by
BURNIN AMBITION
κοπι πειστ
Λοιπον,σας ποσταρω,οσα εμαθα/εζησα για το θμεα της ζωντανης μουσικης,μετα τον νεο νομο του ΙΚΑ.Για οσους δεν με γνωριζετε,εχω μεζεδοπωλειο και το ονειρο μου ειναι καποτε να γινω επγγελματιας μουσικος,οποτε η αποψη μου ειναι,αν οχι αντικειμενικη,σφαιρικη τουλαχιστον.
Ο νομος του ΙΚΑ ειναι ξεκαθαρος:προστιμο 10.500 στον επιχειρηματια και 1.500 στον υπαλληλο που ειναι ανασφαλιστος.Για τις εποχες που ζουμε και τα δεδομενα που βιωνω καθημερινα,σας λεω οτι σχεδον σου βαζουν λουκετο με ενα τετοιο προστιμο,οποτε και αναγκαστηκα μαζευτηκαν ολοι(δεν μου φαινεται παραλογο,η ασφαλιση ειναι δικαιωμα και πρεπει να υπαρχει).Στο σημειο αυτο σας δηλωνω,πως ειχα εναν ανασφαλιστο για 2 μεροκαματα περσι,που τον δηλωσα και πως δεν εχω ασφαλισει ποτε μουσικο(δεν θελω να το παιξω παρθενα).Ηθελα,να ειμαι καθολα νομιμος και με τους μουσικους.
Πρωτα μιλησα με τον λογιστη μου,ο οποιος μου ειπε τα εξης:''Το αφιλοκερδος πεθανε,φετος θα ειναι πολυ αυστηροι,δεν θα μπορεις να ισχυρηστεις ευκολα πως ειναι φιλοι σου και παιζουν μουσικη ή πως ειναι μια παρεα και εβγαλλε τα οργανα.Παρολα αυτα το ενσημο των μουσικων ειναι μικρο,ειδικα αν ειναι μια μερα την βδομαδα δεν ειναι τιποτα.Ασε με να το ψαξω λιγο ομως..''.Αμεσως σκεφτηκα ενα πραγμα ''Βρε να τους βαλω ενσημο,αλλα θα εχω θεμα με την ΑΕΠΙ''.Φανταστειτε,να εχω ενσημα μουσικων κανα 5 μηνο και να ρθει η ΑΕΠΙ και να μου πει καλησπερα,θελω 5 μηνες δικαιωμματα για Live μουσικη, βαση των ενσημων σου!!!(Βασικα αλλον οργανισμο σκεφτηκα,αλλα για οτι αφορα την μουσικη και τα δικαιωματα που περνουν απο καταστηματαρχες,το θεμα ειναι τρι-μπουρδελο).
Πηρα πρωτα στον Απολλωνα λοιπον,αυτοι με συνδεσαν με την ΓΕΑ και απο εκει με ΑΕΠΙ.Εκει,μου δωσανε το τηλεφωνο του τοπικου εισπρακτορα.Δεν μου δωσανε καμια πληροφορια περαιτερω,παροτι ρωτησα.Πηρα τον κυριο και ακολουθησε η εξης συνομιλια:
-Καλημερα σας,τηλεφωνο απο εστιατοριο στον Κορυδαλλο και θα ηθελα πληροφοριες σχετικα με την αδεια για ζωντανη μουσικη.
-Πες μου..
-Βαζω μουσικη μια μερα την βδομαδα αντε δυο..
-Ατομα?
-2
-Ποιο μαγαζι εισαι?
-Το απεναντι
-Ρε,του Παντελη ο γιος εισαι?
-Ναι
-Φιλε μου ,δεν σε συμφερει..Παει με τα τετραγωνικα και βγανει 200 ευρω+ γι αυτο το μαγαζι
-Ακομα τοσα πολλα ειναι?
-Εχουν ενα για εκακτο live ανα βδομαδα,αλλα και αυτο φαρμακι ειναι.
-Δηλαδη μας θελουν παρανομους δεν καταλαβαινουν τις εποχες?
-Φιλε μου,ειναι μαλακες,τους τα λεμε ολοι..Παντως εγω για να ξερεις,τον ειχα βοηθησει τον πατερα σου
-Να σαι καλα,καλη σου μερα.
Με λιγα λογια.Για να εχω πλεον μια μερα ζωντανη μουσικη θελω:
Η να λαδωσω τον εισπρακτορα(δεν αντεξα να τον ρωτησω ποσα θελει,αηδιασα) ή να πληρωσω 200-250 ευρω το μηνα για δικαιωματα.
Απλα φανταστειτε ενα μαγαζι που δεν ζει,με βαση την ζωντανη μουσικη,να χρειαζεται:200 το μηνα + 100 ευρω ενσημα +240-300 ευρω μεροκαματα αν ειναι 2 και για μια μερα το μηνα!Δηλαδη να βαζω τους μουσικους στο τραπεζι να κατσουν και να ξερω πως θελω τα παγια μου +155 ευρω την φορα που θα παιξουν για να βγω και ειμαι και σχετικα μικρο μαγαζι για να εχω ζωντανη μουσικη..10 τραπεζια μεσα,που μονο αυτα ακουνε(κατι που δεν ενδιαφερει την ΑΕΠΙ καθολου)και αλλα τοσα εξω..
Αποτελεσμα?
Ρωτησα τον λογιστη αν μπορω να τους κολλησω ενσημα σε αλλο ποστο(κατι που το ικα συνηθως δεν νοιαζεται) για να γλυτωσω την χαζομαρα της ΑΕΠΙ.
Και γιατι χαζομαρα?
Δεν κρινει βαση περιοχης και βαση της κρισης,αλλα με αριθμο τετραγωνικων και μουσικων!
Στην ουσια,με τα υπερογκα ποσα που ζηταει απο ενα μεσο ''σωστο'' επιχειρηματια,του λεει ''Μην βαλεις ζωντανη μουσικη''..
Και πειτε εγω στα @@ μου,μια μερα ειχα,για κραχτη την ειχα και με το μεροκαματο που τους εδινα,οσοι δουλεια και να χε,εβγαινε μια η αλλη..Τους μουσικους? Τους σκεφτηκαν μιση στιγμη?Εχετε σκεφτει ποσοι θα επιλεξουν το δρομο τον δικο μου,να μην παρουν αυτο το ρισκο?Ποσοι μουσικοι δεν θα εχουν μεροκαματο?Ποσοι θελουν να βαλουν ενα ενσημο και τους γαμαει η ΑΕΠΙ?Ποσοι μουσικοι καποιες φορες παιζουν οντως αφιλοκερδος και εμεις θα κανουμε τους μπατσους η θα λεμε οχι?..
Ειναι σαν να μου λενε''θες ζωντανη μουσικη και να βγεις?βαλτους ενα ενσημο σερβιτορου και αν μπει το ΙΚΑ πες σερβιτοροι μου ειναι και κανουν χαβαλε.Τωρα αν ερθει ο δικος μας δωστου ενα 100αρικακι να φυγει...''
Φανταζομαι κατι τετοιο θα ισχυει και στα liveadika.H στα οποια μπαρακια κανανε κανα live.Και τωρα πειτε ειναι καλα,στο πρωτο προστιμο να δειτε ποσο δυσκολα θα ειναι.
ΟΦΕΙΛΟΥΝ να καταλλαβουν πως δεν ειναι ολοι μεγαλλοεπιχειρηματιες και πως καποιοι,τρεχουν ολοι μερα για ενα αβεβαιο μεροκαματο.Να κοιταξουν τζιρους,περιοχες,να αναλογιστους τον παραγοντα μουσικος και να πραξουν αναλογα.Αυτα ειναι τα γεγονοτα και αποψεις μου,θα ηθελα να δω και τις δικες σας!