Portishead - Third
©2008 Island



01 Silence
02 Hunter
03 Nylon Smile
04 The Rip
05 Plastic
06 We Carry On
07 Deep Water
08 Machine Gun
09 Small
10 Magic Doors
11 Threads


Πάνε κάμποσα χρόνια από τότε που έχω κάτσει να γράψω για κάποιον δίσκο. Και ακόμη περισσότερα από τότε που ένιωσα την ανάγκη να το κάνω αυτό.
Με μια κουβέντα, αυτό είναι ένα album που οποιοσδήποτε στον κόσμο έχει κάτι παραπάνω από τουριστική σχέση με τη μουσική επιβάλλεται να το ακούσει. Πέρα από προσωπικά γούστα ή κολλήματα. Για να το θέσω και με έναν τρόπο που εδώ σε αυτό το forum πολλοί θα καταλάβουν, ό,τι ήταν το "666 International" για το νορβηγικό blackmetal, είναι τούτο δω για το άμοιρο βρετανικό trip-hop. "Άμοιρο" γιατί προσωπικά δε θυμάμαι από πότε έχει να βγει αξιόλογος δίσκος στο είδος, πέρα από αναμασήματα ιδεών, remixes επί remixes, συνεργασίες του τάδε με τον δείνα κλπ.
Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία δουλειά η οποία από τη μία ακούγεται απίστευτα μεθοδική και άρτια (καλλι)τεχνικά, από την άλλη όμως σε καμία περίπτωση βεβιασμένη, παρά σαν το αποτέλεσμα μιας φυσικής διαδικασίας εκ μέρους των μουσικών. Και αυτό σημαίνει ότι, παρά το σχετικό ξένισμα στο πρώτο άκουσμα ("ξένισμα" που όμως δεν απογοητεύει, παρά εξάπτει την περιέργεια ακόμη περισσότερο για τη συνέχεια), αυτό που βγαίνει από τα ηχεία ξεχειλίζει από συναίσθημα. Πειραματική, avant-garde (με όλη τη σημασία του όρου), σκοτεινή αλλά και ζεστή, και πάνω απ'όλα συναισθηματική μουσική. Κι όλα αυτά να συνοδεύονται από ποιότητα σε όλους τους τομείς και στον υπερθετικό βαθμό.
Δε θα μπω στη διαδικασία να περιγράψω σαν τι ακούγεται το "Third". Θυμίζει πολλά και τίποτα. Θυμίζει περισσότερο συναισθήματα και μνήμες που για κάποιο λόγο είχα παρατημένες στην άκρη του μυαλού μου και μου τις ανασύρει. Θυμίζει βροχή. Θυμίζει. Και ταυτόχρονα ακούγεται σαν κάτι που δεν έχω ξανακούσει ποτέ.
Ακούστε το μην περιμένοντας τίποτα (πράγμα σχεδόν αδύνατο, αφού πρόκειται για τους Portishead). Ακούστε το πάντως. Εγώ πάντως έχω καταλήξει όσον αφορά το δίσκο της χρονιάς. Είναι πολύ νωρίς; Εγώ θα έλεγα ότι το θέμα είναι αν έχουμε να κάνουμε με το album της δεκαετίας.