Το ποιος θα έχει τον έλεγχο του Ιντερνετ από του χρόνου και το αν θα οδηγηθούμε σε πολλαπλά Ιντερνετ από το 2006 παραμένει άγνωστο, αφού η Διεθνής Σύνοδος για την Κοινωνία της Πληροφορίας, που συνήλθε στη Γενεύη στα τέλη Σεπτεμβρίου δεν κατέληξε σε συμφωνία, ενώ απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις και για την Παγκόσμια Σύνοδο για την Κοινωνία της Πληροφορίας στην Τυνησία τον Νοέμβριο, όπου μετατέθηκε η λύση του προβλήματος. Αν δεν ληφθεί απόφαση και στην Τυνησία, το Ιντερνετ θα διασπαστεί, προειδοποιεί η Κομισιόν.

Το πρόβλημα εστιάζεται στο ρόλο της αμερικανικής κυβέρνησης ως επιβλέπουσας της ονοματοδοσίας στο διαδίκτυο, λειτουργία που διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Icann στο πλαίσιο συμφωνίας με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Η συμφωνία λήγει τον Σεπτέμβριο του 2006. Οι ΗΠΑ επιθυμούν να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς, αλλά η πλειονότητα των υπόλοιπων χωρών ζητάει συμμετοχή στην επίβλεψη.

Πάει αυτό που ξέραμε, αν οδηγηθούμε σε πολλά Ιντερνετ, δήλωνε η επίτροπος Βίβιαν Ρέντιγκ
Σύμφωνα με το μνημόνιο του 1998 -επί Κλίντον- ο Icann θα εξασφάλιζε την ανεξαρτησία του από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2006. Η κυβέρνηση Μπους όμως αποφάσισε τον Ιούλιο ότι οι ΗΠΑ «θα διατηρήσουν τον ιστορικό τους ρόλο να εξουσιοδοτούν τις αλλαγές ή τις διαφοροποιήσεις. Η κυβέρνηση σκοπεύει έτσι να διαφυλάξει την ασφάλεια και τη σταθερότητα» στα τεχνικά ζητήματα του Ιντερνετ.

Η αντίθεση στη συνεχιζόμενη κυριαρχία της Ουάσιγκτον στο Ιντερνετ ήταν σαφής στην ανακοίνωση που εξέδωσε στη Σύνοδο η αντιπροσωπεία της Βραζιλίας: «Σχετικά με τη διακυβέρνηση του Ιντερνετ, δύο λέξεις μου έρχονται στο μυαλό: απουσία νομιμότητας. Στον ψηφιακό μας κόσμο μόνο ένα έθνος αποφασίζει για όλους μας». Ο Ντέιβιντ Χέντον, εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας, δήλωσε ότι «είναι παράλογο να αφήνεις στα χέρια των ΗΠΑ την εξουσία να αποφασίζουν τι γίνεται με το Ιντερνετ σε άλλες χώρες».

Στη Σύνοδο της Γενεύης η Βραζιλία και το Ιράν πρότειναν να ενσωματωθεί ο Icann στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ώστε όλες οι κυβερνήσεις, και όχι μόνο εκείνη των ΗΠΑ, να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων. Η Ε.Ε. πρότεινε τη δημιουργία ενός διακυβερνητικού σώματος που θα θέτει τις αρχές λειτουργίας του Ιντερνετ. Το νέο σώμα θα ορίζει τις αρχές για το ποιος θα έχει τον έλεγχο ποιων διευθύνσεων του Ιντερνετ -ο κύριος μηχανισμός εύρεσης πληροφοριών στο παγκόσμιο δίκτυο- και θα έχει βοηθητικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός συστήματος επίλυσης διαφορών.

«Ο ρόλος των κυβερνήσεων στο νέο μοντέλο συνεργασίας θα είναι κυρίως αφοσιωμένος στα ζητήματα αρχών δημόσιας πολιτικής, αποκλείοντας κάθε ενασχόληση με την καθημερινή λειτουργία» σύμφωνα με την πρόταση. Το νέο μοντέλο «δεν θα αντικαταστήσει υπάρχοντες μηχανισμούς ή ιδρύματα». Η ευρωπαϊκή πρόταση ήταν αρκετά ασαφής, αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο να αναλάβουν τα Ηνωμένα Εθνη ένα μελλοντικό ρόλο διακυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ το γεγονός, ότι η ευρωπαϊκή πρόταση επικροτήθηκε από χώρες όπως η Κίνα, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, ώθησε την Ε.Ε. να ξεκαθαρίσει ότι το διακυβερνητικό φόρουμ «δεν θα λαμβάνει καμία απόφαση» και ότι αρνείται σταθερά τις προτάσεις που κάνουν λόγο για κυβερνητικό έλεγχο του περιεχομένου του Ιντερνετ.

Οι ΗΠΑ αντιτάχθηκαν και στις δύο προτάσεις και το κύριο επιχείρημα, με το οποίο αποκλείουν τις υπόλοιπες χώρες από την ηγεσία του οργανισμού, είναι ότι οι εταιρείες, οι οργανισμοί και τα άτομα είναι αυτά που έκαναν το Ιντερνετ αυτό που είναι σήμερα, οπότε αυτοί πρέπει να συνεχίσουν να έχουν τον τελευταίο λόγο στη διαχείρισή του.

Η Ε.Ε. και τα αναπτυσσόμενα έθνη, λένε οι αναλυτές, θέλουν να στείλουν στις ΗΠΑ το μήνυμα ότι δεν μπορούν να διαχειρίζονται τα πάντα μόνες τους. Πλην όμως εάν δεν εξασφαλιστεί συναίνεση ενδέχεται οι χώρες να προχωρήσουν στη διαμόρφωση των δικών τους συστημάτων ονοματοδοσίας παρακάμπτοντας τον Icaan και ανοίγοντας το δρόμο για τη μετάβαση σε πολλαπλά Ιντερνετ. Η Ευρωπαία επίτροπος Βίβιαν Ρέντιγκ δήλωσε ότι χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Βραζιλία καθώς και ορισμένα αραβικά κράτη μπορεί να ξεκινήσουν να θέτουν σε λειτουργία τις δικές τους εκδοχές του Ιντερνετ και τότε η ενότητα που το έκανε τόσο επιτυχημένο θα εξαφανιστεί.


Γεωργία Μυλωνάκη
http://www.enet.gr/online/online_text?c=112&id=66258624


χμμμ.